Od młodych lat zawsze miałam talent do pieczenia i gotowania. Z resztą w domu moich rodziców, każdy miał jakieś obowiązki. Wraz z siostrą od podstawówki robiłyśmy obiady i pomagałyśmy na święta. Nic dziwnego, że w dorosłym życiu przedkładam swoje wypieki i jedzonko robione własnoręcznie nad kupne specjały. Wciąż poszukuję nowych przepisów I modyfikuję je wg własnego uznania. Moja kuchnia jest na poły tradycyjna na poły nonszalancka. To ciasto to jedno z najbardziej udanych prób i poszukiwań czegoś nowego. Robię je już od przynajmniej 8 lat I dzieciaki je uwielbiają.

3 bit

Ciasto 3 BIT 

Składniki

6 – 7 paczek herbatników petit beurre (opakowanie 100 g) lub 1 duże zbiorcze

 1 puszki masy kajmakowej – karmelowej

 2  i ½ szklanki mleka

200 g masła

3/4 szklanki cukru z prawdziwą wanilią lub cukrem waniliowym

20 łyżeczek  mąki ziemniaczanej

6 zółtek

500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej + 2 łyżki cukru

100 g gorzkiej czekolady, otartej na tarce, do oprószenia lub kakao do posypania

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie jest to konieczne, ale może pomóc przy krojeniu i wyciąganiu ciasta z blachy).

Na dno formy wyłożyć pojedynczą warstwę herbatników. Kajmak wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

Przygotować budyń:

Zagotować 2 szklanki mleka z łyżeczką masła. Pozostałe 1/2 szklanki połączyć z żółtkami, cukrem i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by pozbyć się ewentualnych grudek- czekamy aż zgęstnieje.

Jeszcze gorący budyń ostudzić. Następnie zmiksować z masłem na masę kremową i wyłożyć na herbatniki, wyrównać, przykryć kolejną warstwą herbatników.

W tym momencie najlepiej całą formę owinąć szczelnie folią spożywczą, schłodzić i włożyć do lodówki na całą noc, a nawet dłużej. Herbatniki muszą zmięknąć.

Po tym czasie formę wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodając cukier. Wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć czekoladę. Można kroić i podawać natychmiast.

Ciasto przechowywać w lodówce.