Domowa pizza z salami

Domowa pizza z salami, Ewa/pisanienakolanie.plDziś miałam zapowiedzianych gości i wiedziałam, że muszę mieć na obiad coś ciekawego, a nie chciałam robić klasycznego obiadu. Dlatego wymyśliłam, że zrobię coś co dzieciaczki na pewno zjedzą, a i dla dorosłych będzie smacznie. Mój wybór padł na pizzę z salami na cieście drożdżowym.  Dla mnie przygotowanie takiego posiłku nie sprawia wiele trudności. Traktuję to jako danie w kategorii na szybko i na oko, dlatego proporcje podaję z dużym przymróżeniem oka.

DOMOWA PIZZA:

CIASTO: 500g mąki, 200 ml mleka, 100-150ml wody przegotowanej, 1 jajko, 1 paczuszka drożdży w proszku, 1 łyżka oregano, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, szczypta gałki muszkatułowej, sól, pieprz, cukier, olej.

FARSZ: 1-2 cebula, 50g koncentratu pomidorowego, 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,sól, cukier, pieprz. Do wyłożenia na blasze: 150-200g salami w plasterkach, 200g sera żółtego.

W dużym kubku przygotowuję zaczyn z drożdży, mieszając je z ciepłym mlekiem, łyżeczką cukru i mąką. Zaczyn ma mieć konsytencję gęstej śmietany. Odstawiam go na bok do podrośnięcia.  Mąkę wsypuję do misy, odkładając uprzednio 3-4 łyżki, dodaję jajko. Mieszam mąkę z jajkiem, stopniowo dolewając ciepłego mleka wymieszanego z wodą, na koniec wlewam zaczyn z drożdży. Dodaję też wszystkie przyprawy: Szczyptę soli, zioła prowansalskie, oregano. Wyrabiam ciasto dolewając 2-3 łyżki oleju, aby nie przywierało do rąk i było gładkie i sprężyste. Odstawiam do podrośnięcia.

Na patelni podsmażam pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, dodaję koncentrat pomidorowy, podsmażam. Następnie zalewam wodą, do powstania sosu. Dodaję przyprawy: sól, cukier, pieprz, zioła prowansalskie. Podgotowuje i wyłączam, czekam aż przestygnie.

Podrośnięte ciasto przekładam na dużą blachę z pekarnika. Włączam piekarnik na 180 st. C i czekam aż się nagrzeje. Ciasto na blasze delikatnie rośnie, a ja nakładam na nie salami, sos pomidorowy i strarty na tarce ser. Kiedy ciasto jeszcze delikatnie podrośnie wkładam do piekarnika na około 25 minut. Kiedy wyciągam z pieca ciasto musi być zarumienione.

Domowa pizzaz salami, Ewa/pisanienakolanie.pl

Polecam tę pizzę na spotkania ze znajomymi, jako ciepłą przekąskę, ale i na obiad nadaje się idealnie. Moja rodzina oczywiście brała dokładki, a to największy komplement.

Smacznego.

Dorota

2 myśli nt. „Domowa pizza z salami

  1. Pizza wyglada naprawde apetycznie. Nawet jak na to, ze proporcje byly podane z duzym przymruzeniem oka.

    Pozdrawiam serdecznie i zycze smacznego!

    • Było smaczne :) Uwielbiam domową pizzę. Moja mama robiła pizzę już w latach 80.- na wysokim cieście drożdżowym z farszem z kiełbasą. Nie mogłam zasnąc dopóki nie zniknęła :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge