Łosoś w galarecie

łosoś w galarecie, fot: Dorota/pisanienakolanie.plCoraz częściej na kolejnych imprezach serwuję łososia w galarecie. Muszę przyznać, że przez całe lata, jedyną galaretką, którą jadłam była galaretka owocowa. Preferowałam smaki typu truskawka lub wiśnia z kawałkami owoców. Omijałam wszelkie galarety z mięsem czy rybami. Zylc napawał mnie odrazą. Jednak kilka lat temu na sylwestra zrobiłam łososia w galarecie i go spróbowałam. Okazało się, że ten smak przypadł mi do gustu. Pozostał w mim menu i coraz częściej pojawia się na moich spotkaniach z przyjaciółmi.

ŁOŚOŚ W GALARECIE:

SKŁADNIKI: 1płat fileta z łososia, 1/2 pęczka koperku, 3 cytryny, 1 łyżka masła, 1 żelatyna z bulionem i przyprawami Dr.Oetker, majonez do dekoracji, sól, pieprz.

łosoś, fot: Dorota/pisanienakolanie.plFilet łososia myję i odcinam skórę oraz usuwam ości. Przygotowuję kawałki łososia. Solę, pieprzę i skrapiam sokiem z połówki cytryny. Kroję drobno koperek i opruszam łososia. Wkładam do rękawa, kładę na każdy kawałek odrobinę masła i wkładam do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Łosoś nie potrzebuje długiego duszenia. Kiedy widzę, że łosoś już się zrobił wyjmuję go z piekarnika do ostudzenia. Zazwyczaj nie trwa to dłużej niż 40-50 minut od momentu wsadzenia do piekarnika. Biorę paczkę żelatyny z bulionem i zalewam ją 1 litrem gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy łosoś ostygnie, galaretka zaczyna się ścinać, przekładam do szklanego naczynia. Około 2 cytryny kroję na małe kawałeczki, obkładam wokół łososia. Następnie zalewam go żelatyną z bulionem i wkładam do lodówki. Kiedy galaretka się całkowicie zetnie, biorę szprycę do tortów napełniam majonezem i wyciskam odrobinę na każdy kawałek.

Zbliżają się moje urodziny i na pewno łosoś pojawi się na liście dań, które zrobię. Sama z przyjemnością się nim poczęstuję. Na razie zadowalam się wersją obiadową tzn. łososiem z rękawa z ryżem i duszonymi warzywami, podawanymi z białym sosem. Polecam wszystkim łososia, bo nie tylko jest pyszny, ale i zdrowy.

Dorota

Jedna myśl nt. „Łosoś w galarecie

  1. Pingback: Nasze menu Wigilijne | BABSKIE POGADUSZKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge