Przygotowania do Wigilii

Uszka z grzybami, fot: Ewa/pisanienakolanie.plOstatnie zakupy przed Świętami i trzeba zabrać się za szykowanie specjałów na stół Wigilijny. Wigilia od trzech lat organizowana jest u mnie w domu, więc trzeba przygotować dom na przybycie gości. Zanim to jednak nastapi, trzeba naszykować wigilijne potrawy. Moja córka szykuje się na lepienie uszek z grzybami i pierogów z kapustą i grzybami. Bigos nastawiny buzuje na ogniu, w piekarniku piecze się schab ze śliwką. Moi rodzice, którzy rok rocznie biorą na siebie przygotowanie większości potraw świątecznych, dziś uraczyli nas swoim bigosem ze słodkiej kapusty. Pycha. Ten smak bigosu jest dla mnie najlepszy, w domu robię bigos mieszany z kapusty kiszonej i słodkiej. W tym roku w przydziale dostałam przygotowanie łososia w galarecie, schabu ze śliwką w galarecie, śledzia po sułtańsku. Do tego zakupię włoską babkę świąteczną i różne przysmaki na po wieczerzy. Moi rodzice wciąż mówią, że może niedługo już nie dadzą rady przygotować świąt i będzie trzeba zakasać rękawy, jednak na razie wciąż zajadamy się przysmakami w ich wykonaniu. Uwielbiam wigilijne jedzenie. W naszym domu podaje się barszcz czerwony z uszkami z grzybami, pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym, sałatka warzywna, makiełki, rybę po grecku, pstrąga smażonego, karpia w galarecie, łososia w galarecie. Do picia kompot z suszu. Z ciast tort makowy, sernika oraz blok. Wszystko to potrawy podstawowe, jednak wciąż poszukujemy nowych smaków i wprowadzamy co roku jakieś innowacje. 

Oto kilka fotek z przygotowań w zeszłym roku.

 pierogi z kapustą i grzybami, fot: Ewa/pisanienakolanie.plStół Wigilijny, fot: Ewa/pisanienakolanie.plStół WIgilijny, fot: Ewa/pisanienakolanie.plStół Wigilijny, fot: Ewa/pisanienakolanie.pl

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge