Sałatka gyros- hit imprez

2017-01-10-12-29-10Od lat na imprezy robię sałatkę gyros. I na każdej imprezie cieszy się niesłabnącą popularnością. W tym roku na urodziny córki postanowiłam postawić kilka nowości i kilka starych wypróbowanych potraw, w tym właśnie tę sałatkę. I o dziwo poszła jako pierwsza. Jednak przeszukując bloga w poszukiwaniu przepisu okazało się, że go nie zamieściłam. Nadrabiam swój błąd dziś.

SAŁATKA GYROS:

Składniki: 1/2- 1 sałaty lodowej, 1 duża pierś drobiowa, 1/2 opakowania przyprawy gyros, 1 duża cebula czerwona, 5 ogórków konserwowych, 200 g ketchupu, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka fasoli czerwonej, sos czosnkowo-majonezowy.

SOS CZOSNKOWO-MAJONEZOWY: 1 duży jogurt bałkański lub grecki, 3 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, 1/2 pęczka koperku, l, pieprz.

Sałatkę układamy warstwowo. Zaczynamy od sałaty lodowej. Należy ją opłukać i pokroić, podzielić na dwie części. Pierwszą położyć na spód szklanej przejrzystej misy. Następna warstwa to pokrojona pierś kurczaka, opieczona na oleju w przyprawie gyros. Osobiście nie żałuję przyprawy i sypię jej dużo. Pierś należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy ją dodać do sałatki. Kolejna warstwa to drobno pokrojona cebula czerwona. Na nią nakładam ketchup. Osobiście preferuję włocławek, ale może być taki, który sami stosujecie. Może własnej roboty? Na to daję warstwę ogórka konserwowego. Później puszkę odsączonej kukurydzy i puszkę czerwonej fasoli. Osobiście płuczę fasolę i odsączam na sitku. Na to wszystko wylewam sos. Na koniec nakładam resztę sałaty lodowej. Sos przygotowuję dodając do jogurtu naturalnego majonez. To mieszam dodaję przyprawy, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojony koperek. I gotowe.

Sałatka jest pyszna. Smaki przenikają się i oczywiście nie należy zapomnieć, aby nabrać na łyżkę wszystkie warstwy. Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge