Schab z suszonymi śliwkami w galarecie

schab ze śliwką, fot: Dorota/pisanienakolanie.plKiedy robię imprezy urodzinowe zazwyczaj jako zimne zakąski stawiam łososia w galarecie, smalec własnej roboty do niego chleb wiejski z okolicznej piekarni Skierka, wędliny z Borów Tucholskich oraz schab ze śliwką w galarecie. Zazwyczaj bywa u mnie około 14-20 osób i te zakąski dają mi poczucie bezpieczeństwa, że jedzenia na stole starczy. Do tego oczywiście sałatki, dania na ciepło i ciasta. Jednak schab pojawia się u mnie na stole od dłuższego czasu. Przygotowania zaczynam minimum dzień przed spotkaniem, kiedy zakupuję produkty. A oto moja wersja schabu ze śliwką.

SCHAB Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI W GALARECIE:

1,5 kg schabu bez kości, 150 g suszonych śliwek, 1 żelatyna z bulionem, sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, brzoskwinie i majonez do dekoracji.

Schab z suszonymi śliwkami w galarecie

Schab myję, osuszam i usuwam wszystkie błonki. Nacieram solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Delikatnie natłuszczam olejem rzepakowym. Owijam w folię spożywczą i wkładam na kilka godzin do lodówki. Następnie biorę długi wąski nóż i nacinam mięso wzdłuż, tak aby powstał długi wąski tunel. Wypełniam go śliwkami, starając się, aby śliwki były rozmieszczone równomiernie na całej długości. Nagrzewam patelnię z odrobiną oleju i obsmażam schab z każdej strony. Kiedy wszystkie strony są złoto-brązowe przekładam schab do rękawa i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na około 80 minut. Przygotowuję galaretę z żelatyny z bulionem, zalewając zawartość paczuszki niepełnym litrem gorącej wody. Dolewam do galarety sos z rękawa, tak aby łącznie był to 1 litr płynów. I czekam aż ostygnie. Kroję schab w pół centymetrowe plastry i układam w półmisku. Na około układam kawałki brzoskwiń i zalewam galaretką. Wkładam do lodówki. Kiedy galaretka jest gotowa, biorę szprycę i dekoruję majonezem każdy kawałek mięsa.

Polecam to danie, gdyż wykonanie nie jest trudne. Za to bardzo smaczne.

Dorota

Jedna myśl nt. „Schab z suszonymi śliwkami w galarecie

  1. Pingback: Nasze menu Wigilijne | BABSKIE POGADUSZKI

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge