Sernik czekoladowo-orzechowy bez pieczenia- a la Rocher

20170128_185911
Wczoraj zaprosiłam przyjaciół wieczorem i postanowiłam przygotować nowe ciasto. Mój wybór padł na sernik z nutellą i mascarpone. Ostatnio często wypróbowuję przepisy z nutellą i są to bardzo udane próby. Muszę przyznać, że ten przepis wejdzie do mojego imprezowego menu, ponieważ moje dzieci rozsmakowały się w nim i dziś kiedy zjadły po ostatnim małym kawałeczku pytały czy mogę go zrobić znów. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.

SERNIK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY BEZ PIECZENIA:

SKŁADNIKI- SPÓD: 90 g wafelków orzechowych, 50 g masła

Wafelki pokruszymy i mieszamy masłem. Dno formy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę z wafelkami na dnie formy.

SKŁADNIKI- MASA SEROWA: 125 g serka mascarpone, 250 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie, 100 g roztopionej gorzkiej czekolady, 400 g nutelli, 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30- 36%

Mieszamy serek mascarpone i twaróg aż do połączenia składników. Dodajemy nutellę, roztopioną czekoladę, mieszamy delikatnie. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną kremówkę. Dodajemy w 3 turach do masy z nutellą, delikatnie mieszając do połączenia i zlikwidowania smug bitej śmietany. Masę przełożyć na spód wafelkowy, wyrównać. Schłodzić w lodówce 10 – 12 godzin.

SKŁADNIKI- POLEWA: 100 g deserowej czekolady, posiekanej, 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Podgrzewamy śmietanę. Dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści odstawiamy do przestygnięcia. Na koniec polewamy ciasto i ozdabiamy. Można brzegi wyłożyć kulkami pralin ferrero rocher albo orzechami.

Ciasto jest pyszne. Polecam.

Dorota

Jedna myśl nt. „Sernik czekoladowo-orzechowy bez pieczenia- a la Rocher

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge