Sernik gotowany z mascarpone na herbatnikach

2017-01-12 23.36.00Dziś urodziny mojej mamy. Postanowiłam do prezentu dołączyć coś słodkiego i zrobiłam sernik gotowany z mascarpone na herbatnikach z polewą czekoladową. Od lat taki sernik gotowany jadłam u mojej szwagierki, sama jakoś nie zabierałam się za gotowanie sernika. Teraz kiedy chcę zrobić szybkie ciasto, sięgam po wiaderko twarogu i szybko przygotowuję serniczek na herbatnikach. Nie wymaga pieczenia. Jedynym warunkiem jest leżakowanie w lodówce minimum 12 godzin, ale to małe wymaganie.

SERNIK GOTOWANY Z MASCARPONE NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników, 1 kg twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego lub twaróg do sernika w wiaderku, 125 g serka mascarpone,1 kostka masła, 1 szklanka cukru , 1/3 szklanki mleka, 2 jajka, starta skórka z cytryny, 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

POLEWA: 1/2 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki ciemnego kakao, 3 łyżki wody.

Masło zagotować z cukrem. Następnie dodać zmielony ser. Dalej podgrzewając mieszać do rozpuszczenia sera. Następnie dodać mascarpone. Rozmącić jajka z odrobiną soli i dodać do masy serowej. Dalej energicznie mieszać, używam do tego ubijaczki do jajek, masa staje się delikatna i puszysta. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, wlać do gorącego twarogu ciągle mieszając. Na koniec dodać startą skórkę z cytryny. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie blachy 25×30 cm ułożyć herbatniki, wlać gorącą masę serową, wyrównać ułożyć drugą warstwę ciastek. Zostawić do ostygnięcia. Przygotowanie polewy rozpoczynamy od roztopienia masła w garnuszku. Następnie dodajemy cukier, kakao na koniec dodajemy wodę i mieszamy do zagotowania. Gorącą polewą zalać herbatniki. Sernik podawać na tzw drugi dzień, czyli przynajmniej po 12 godzinach.

Smacznego.

Dorota

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge