Tort Bezowy z daktylami i orzechami a la Sowa

tort dacquoise, fot: Dorota/pisanienakolanie.plDziś na specjalne zamówienie postanowiłam zamieścić wpis kulinarny. Jakieś pół roku temu zrobiałm na jedną z imprez tort bezowy a la Sowa, od tego czasu został u mnie w menu, jako jeden z ulubionych tortów. Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki i postępując zgodnie z wskazówkami, wyszedł mi idealnie.

TORT DACQUOISE Z ORZECHAMI I DAKTYLAMI

Składniki na 2 blaty bezowe o średnicy 22-23 cm:

  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Zabieramy się do dzieła wykładając z lodówki produkty na bezę, tak aby miały temperaturę pokojową. Białka ubijamy ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (oba), łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać  soku z cytryny (octu winnego) i zmiksować. Następnie dodać daktyle i wymieszać. Dużą blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać. Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajmakowej z puszki (dulce de leche)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych

Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajmakową na gładką masę.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać.

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia, ja użyłam kakao
  • ewentualnie daktyle i orzechy do dekoracji- ja nie użyłam

Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem/kakao, udekorować daktylami i orzechami.

tort dacquoise, fot: Dorota/pisanienakolanie.plPrzyznam, że sezon imprez w moim domu zacznie się w styczniu, jednak już tęsknym wzrokiem rzucam w stronę tego przepisu. Na moim stole na pewno nie zabraknie tego specjału.

Dorota

3 myśli nt. „Tort Bezowy z daktylami i orzechami a la Sowa

  1. Dla mnie dacquoise w wersji klasycznej jest najlepszy. Jadłam sowową letnią limonkowo-miętową wersję tego przysmaku i serca mi nie podbiła. Pozdrawiam z pachnącej pierniczkami kuchni :)

    • No właśnie, to połączenie bezy z kremem i daktylami…bajka. Co do pierniczków wczoraj byłam w cukierni i widziałam piękne misterne domki z pierników. Ślicznie ozdobione kolorowym lukrem. I gwiazy pakowane w celofan z wzorami, z białgo lukru. Jednak pierniki robione w domu tworzą niepowtarzalny klimat świąt :)

  2. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge