
Wiele lat temu posmakowałam pikantnej zupy chili na imprezie. Przepis był tak smaczny, że pozostał w moim domu jako ulubiona zupa lub jak kto woli danie imprezowe. Nie robię dania z wołowiny i papryczek chili, ale smak przywodzi na myśl chili con carne.
Chili con carne
Składniki:
500g mięsa mielonego
3 papryki tri colour
1 słoik pieczarek solonych lub 500g pieczarek świeżych duszonych z solą
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
1 słoik sosu słodko pikantnego tao- tao
1 butelkę passaty pomidorowej
Mięso wrzucam na patelnię, rozdrabniam widelcem i podsmażam. Na osobną patelnię wrzucam na masło, a następnie pokrojone w plasterki pieczarki zalewam odrobiną wody i posypuję solą. Duszę pod przykryciem. Oczyszczam z gniazd nasiennych paprykę, kroję i wrzucam na patelnię do pieczarek. Przykrywam pokrywką i duszę do miękkości. Wlewam kukurydzę z zalewą z puszki. Fasolę odcedzam i dorzucam do pozostałych składników. Na koniec dodaję gotowy sos i passatę … zero wysiłku. Można przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru.
A podając w miseczce dodać kleks śmietany, bądź odrobinę sera… co kto lubi.
Smacznego!