Sałatka jarzynowa w moim domu zajmuje bardzo ważne miejsce. Jest we wszystkie święta oraz większość imprez urodzinowych. Dlatego właściwie dobrane proporcje składników są niesamowicie ważne. Dodatkowo ilość tej sałatki jest idealna na jedną dużą salaterkę.
SAŁATKA JARZYNOWA
30 dkg marchewki
20 dkg korzenia pietruszki
10 dkg selera
30 dkg ziemniaków
4 jajka
1 jabłko
30 dkg ogórków kiszonych
1 mała cebula
1 p zielonego groszku konserwowego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
¼ – ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
30- 40 dkg majonezu
1 łyżeczka tartego chrzanu
Osobiście korzystam z termomixa do wykonania sałatki, a dzięki wiedzy jaka pyszna jest sałatka z warzywami duszonymi na parze alternatywnie tak właśnie bym ją przygotowała. Najważniejsze, że proporcję warzyw i przypraw tworzą idealne połączenie smaku.
Warzywa kroję w kosteczkę i układam w naczyniu, termomix tnie na nierównomierne fragmenty, które umieszczam na varomie. Łącznie warzywa duszą się około 35 minut w międzyczasie należy ugotować jajka. Po uduszeniu marchewki, pietruszki, selera i ziemniaków daję im ostygnąć. Kroję jajka w kosteczkę i dodaję do warzyw wraz z groszkiem. Następnie ucieram ogórki kiszone na tarce z dużymi oczkami i odciska z soku. Sok oczywiście pozostaje dla smakoszy, a utarte ogórki wrzucam do misy z pozostałymi składnikami. Jabłko obieram ze skórki i gniazd nasiennych i kroję w drobną kosteczkę. Pozostała do dodania drobno pokrojona cebula, majonez oraz przyprawy.