SKŁADNIKI:
3 pojedyncze filety kurczaka
2 łyżki stołowe przyprawy gyros/kebab
1 średnia czerwona cebula
5 średnich ogórków konserwowych (np. korniszonów)
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 lub 1/2 sałaty lodowej
1 mały słoiczek ketchupu
2 łyżki oleju roślinnego do smażenia kurczaka
Sos:
2-3 łyżki szklanki majonezu
1 duży jogurtu greckiego
1-2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE
Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Pokroić na małe paseczki lub w kostkę. Wymieszać z przyprawą gyros/kebab usmażyć na patelni na oleju. Ostudzić. Przygotować sos z jogurtu zmieszanego z majonezem solą i pieprzem oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonym drobno koperkiem. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Tak samo ogórki konserwowe. Kukurydzę i fasolę odcedzić na sitku z zalewy. Sałatę umyć, osuszyć i pociąć. Podzielić na 2 części. Układamy po kolei warstwę sałaty, kurczaka, cebulkę, ketchup, ogórki, kukurydzę, fasolę, sos koperkowy i na wierzch sałatę.

Muszę przyznać, że w moim imprezowym menu często pojawia się ta sałatka. Są jej amatorzy, którzy lubią to połączenie składników.