Dziś mój syn postanowił wykorzystać moją obecność w domu i poprosił o zrobienie pancaków na śniadanie. Jakoś przez lata nie był to typ na śniadania, który robiłam. Postanowiłam mu nie odmawiać i zrobić pancake z bananem. Poszukałam inspiracji i proszę oto prosty przepis na pyszne placuszki.
SKŁADNIKI:
1 duży banan
180 ml mleka
2 jajka
200g mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do pieczenia
Przyznaję, że jak zwykle poszedł w ruch mój wysłużony termomix i po chwili miksowania składników miałam gotową dość gęstą masę ciasta. Pozostało tylko usmażyć pancake na oleju, nalewając łyżką odpowiednią ilość ciasta na rozgrzany olej na patelni. Przepis fajny będę powtarzać, w wersji fit zamienię mleko na napój roślinny, cukier na erytrytol. Jednak w tej wersji podawane z syropem klonowym, domową nutellą z termomixa czy dżemem truskawkowym domowej roboty wypadły świetnie.