Dziś proponuję ciasto, które można zrobić na ostatnie 20 minut przed imprezą. Robię je zawsze kiedy mam mało czasu, a wracam z pracy tuż przed wizytą gości. Zapewniam, że zawsze znajdzie swoich amatorów.

Kopiec Kreta


Składniki spód:
• 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu oreo
• 70 g miękkiego masła
Zmiksować w blenderze ciasteczka, następnie dodać masło i zmiksować do wymieszania. Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm. Przesypać do niej masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki nadzienie:
• 5 średniej wielkości bananów
• 1 łyżka soku z cytryny
• 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
• 250 g schłodzonego serka mascarpone
• 1 łyżeczka cukier waniliowy
• 2 – 3 łyżki cukru
• 80 g wiórków gorzkiej czekolady (zetrzeć na tarce, rozdrobnić)
• 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu oreo
Obrane banany skropić sokiem z cytryny, poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym. W misie miksera ubić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górze ciasta, schłodzić.
Ciasto kopiec kreta należy przechowywać w lodówce.