Od wielu lat sałatka ziemniaczana towarzyszy wszystkim wiosennym imprezom i rozpalonemu grillowi w moim ogródku. Sezon grillowy kojarzy mi się z sałatką ziemniaczaną, grecką i drożdżówką z truskawkami i kruszonką.
Sałatkę robię z ziemniaków wczesnych i ogórków małosolnych z dużą ilością kopru i szczypiorku. Lubię smak wczesnych warzyw na początku wiosny.
SKŁADNIKI:
1,5 kg wczesnych ziemniaków
340g ogórków małosolnych
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
400 ml śmietany 18%
3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki szoruję przed umyciem i gotuję ze skórką. Jeśli jest to gatunek z mocniejszą skórką po ugotowaniu i ostudzeniu zdejmuję ją. Tak samo postępuję kiedy nie ma już wczesnych ziemniaków i skórka byłaby zbyt twarda do jedzenia. Po obraniu kroję ziemniaki w większą kostkę. Następnie biorę ogórki małosolne i również kroję je w kostkę tylko ciut mniejszą. Chodzi o taką wielkość, która daje poczuć smak i ziemniaków i ogórka. Następnie kroję drobno szczypiorek i koperek. Z tym, że koperek obieram z łodyżek i kroję same listki. Śmietanę łączę z majonezem i przyprawami. Wszystkie składniki łączę w misce mieszając.
Nie jest to potrawa dietetyczna, ale jej smak jest idealnym uzupełnieniem karkówki i kiełbasy z grilla. Od kilku lat wraz z córką unikam jedzenia mięsa, jednak sałatka smakuje nam i bez niego. Dlatego daję tej sałatce szczególnie w sezonie grillowym pięć gwiazdek na pięć możliwych.