a piece of cake with bananas on top

Ciasto, które dziś proponuję jest proste i można je zrobić na ostatnie 20 minut przed imprezą. Jeśli miałabym określić je w kilku słowach napisałabym: proste, szybkie, bez pieczenia. mam zwyczaj wracać w ostatniej chwili tuż przed zaproszonymi gośćmi. Dlatego robię je zawsze kiedy mam mało czasu. Zapewniam, że zawsze znajdzie swoich amatorów.

Ciasteczkowy Kopiec Kreta


Składniki spód:
• 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu oreo
• 70 g miękkiego masła


Rozdrobnić ciasteczka w blenderze tak, aby miały konsystencję piasku, następnie dodać masło i zmiksować do utworzenia miękkiej masy. Przygotować formę do tarty o średnicy 25 cm. Przesypać do niej masę ciasteczkową, wyrównać i dokładnie wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.


Składniki nadzienie:
• 5 średniej wielkości bananów pokrojonych na kawałki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
• 250 g schłodzonego serka mascarpone
• 1 łyżeczka cukier waniliowy
• 2 – 3 łyżki cukru
• 80 g wiórków gorzkiej czekolady (zetrzeć na tarce, rozdrobnić)
• 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu oreo


Obrane banany poukładać obok siebie na schłodzonym spodzie ciasteczkowym i skropić sokiem z cytryny. W misie miksera ubić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Z masy śmietanowej uformować kształt kopca na bananach. Pozostałe ciasteczka zmiksować w malakserze do otrzymania masy o konsystencji grubego piasku. Posypać po górę ciasta i schłodzić całość w lodówce.
Polecam to ciasto na imprezy. Sprawdzi się na imprezach dziecięcych, bo które dziecko nie lubi ciasteczek oreo?

Dorota