Dziś mój syn postanowił wykorzystać moją obecność w domu i poprosił o zrobienie pancakes na śniadanie. Jakoś przez lata nie był to typ na śniadania, który robiłam. Postanowiłam zrobić pancakes z bananami. Poszukałam inspiracji i proszę oto prosty przepis na pyszne placuszki.
SKŁADNIKI:
1 duży banan
180 ml mleka
2 jajka
200g mąki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Banany rozgniatamy widelcem i mieszamy z pozostałymi składnikami w misce do uzyskania gładkiego ciasta. Następnie smażymy na patelni z obu stron dodając odrobię oleju rzepakowego do natłuszczenia patelni.
Przyznam, że banan nadaje ciastu delikatnej słodyczy, a dodany na talerzu syrop klonowy lub dżem sprawiają, że ciasto smakuje jeszcze lepiej. Nie jest to może danie dietetyczne, ale na pewno pyszne.
Dorota