Poszukując ciekawych smaków, podążając za promowanymi smakami zapraszam do wypróbowania przepisu na tort dubajski.

TORT DUBAJSKI

CIASTO:

450g cukru

1 cukier z dodatkiem wanilii

320g mąki

100g kakao

1 łyżeczka sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki umieszczamy w 1 misce.

W Drugiej misce umieszczamy

3/4 szklanki oleju

4 jaja

1,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej

Suche składniki łączymy z mokrymi, wlewamy

150ml gorącej kawy rozpuszczalnej zrobionej z 3 łyżek granulatu (robię kawę z ekspresu).

Dzielimy na 3 części. Blacha o średnicy 24cm.

Pieczemy w 160st ok 30 minut najlepiej piec po kolei (zawsze tak robię).

MASA DO PRZEKŁADANIA:

3 słoiczki masy pistacjowej po 200g ( u mnie z Auchan)

1 op ciasta filo lub 1 op kataifi

50g masła

Ciasto filo pokroić na cienkie paseczki podsmażyć na złoto na maśle na patelni. W opcji z ciastem kataifi, ciasto pokroić na krótsze paseczki. Następnie wystudzić i połączyć z kremem pistacjowym.

POLEWA:

200g czekolady mlecznej

50 ml śmietanki 30%

DEKORACJA:

250 g malin

Ok 80g posiekanych pistacji.