Poszukując ciekawych smaków, podążając za promowanymi smakami zapraszam do wypróbowania przepisu na tort dubajski.
TORT DUBAJSKI
CIASTO:
450g cukru
1 cukier z dodatkiem wanilii
320g mąki
100g kakao
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieszczamy w 1 misce.
W Drugiej misce umieszczamy
3/4 szklanki oleju
4 jaja
1,5 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
Suche składniki łączymy z mokrymi, wlewamy
150ml gorącej kawy rozpuszczalnej zrobionej z 3 łyżek granulatu (robię kawę z ekspresu).
Dzielimy na 3 części. Blacha o średnicy 24cm.
Pieczemy w 160st ok 30 minut najlepiej piec po kolei (zawsze tak robię).
MASA DO PRZEKŁADANIA:
3 słoiczki masy pistacjowej po 200g ( u mnie z Auchan)
1 op ciasta filo lub 1 op kataifi
50g masła
Ciasto filo pokroić na cienkie paseczki podsmażyć na złoto na maśle na patelni. W opcji z ciastem kataifi, ciasto pokroić na krótsze paseczki. Następnie wystudzić i połączyć z kremem pistacjowym.
POLEWA:
200g czekolady mlecznej
50 ml śmietanki 30%
DEKORACJA:
250 g malin
Ok 80g posiekanych pistacji.