Ostatnie dni wypełnione po brzegi zadaniami. W zasadzie czasem zastanawiam się, jak ja to ogarniam? A jednak kiedy zbliża się weekend, a ja mam w planie gości. Zabieram się za wymyślanie menu.
Bardzo często robię szybki i łatwy w przygotowaniu tort czekoladowy. Sprawdza się I na wielkie okoliczności I na spotkanie z przyjaciółmi.
Przedstawię przepis w dwóch wersjach rozmiarowych. Na mały i duży tort.
Tort czekoladowy
Biszkopt:
Duży: 5 całych jajek, 1 szkl cukru, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki mąki tortowej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 łyżki kakao, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia.
Mały: 3 całych jajek, 1/2 szkl cukru, 1/2 cukier waniliowy, 2 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Przygotowanie biszkoptu jest bardzo łatwe. Jajek wyciągam wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wrzucam jajka do misy z cukrem i cukrem waniliowym, ubijam tak długo, aż piana się uniesie, nabierze jasnego odcienia, a na jej wierzchu będą się pojawiać ślady od ubijania. Zazwyczaj ubijam jajka około 15 minut. Wtedy dodaję mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie łączę jajka z mąką i wlewam do formy. Formę smaruję tłuszczem i posypuję mąką. Piec nastawiam na 180 st. C i piekę około 45 minut. Wyciągam z piekarnika i opuszczam z 30-40 cm na ziemię, aby nie opadł i miał równą powierzchnię. Odstawiam do ostygnięcia.
Krem:
Duży tort: 2 kostki miękkiego masła, 1 duży słoik nuttelli, 1 serek maskarpone 250g, 3 łyżki kakao. Zmiksować składniki
Mały tort: 1 kostka miękkiego masła, 1 mały słoik nuttelli, 1/2 serek maskarpone 250g, 2 łyżki kakao. Zmiksować składniki
Poncz do nasączenia biszkoptu:
1 filiżanka mocnej kawy, 50-100ml whiskey, woda
Wow! ale świeczek:)) PS. Pyszne jest to ciasto, wiem co mówi:)